Week van de hoogbegaafdheid

03 maart 2023

Hoogbegaafd_Ruimte

Van 4 maart t/m 12 maart is het de week van de hoogbegaafdheid. Met dit gedichtje wil ik hier bij stilstaan en wat dit kan betekenen voor een (jong) mens. Ik heb de diepe wens dat iedereen mag zijn wie die is en zich op diens eigen wijze mag ontwikkelen en tot bloei mag komen.

In praktijk Dijkstra hebben we ruime ervaring met zowel de diagnostiek als behandeling of begeleiding aan kinderen en (jong)volwassenen met een hoog ontwikkelingspotentieel oftewel hoogbegaafdheid. Ieder is (hoog)begaafd op zijn of haar eigen wijze en ik hoop dat ik mag bijdragen aan een beter beeld van wat hoogbegaafdheid kan betekenen voor mensen die niet bekend zijn met dit onderwerp. Daarom heb ik al een aantal keren presentaties gehouden voor professionals in de jeugdgezondheidszorg, GGZ en jeugdzorg, het onderwijs en de kinderopvang. In mijn werk hoop ik bij te kunnen dragen aan een beter zelfinzicht en zelfacceptatie van mensen die (vermoedelijk) hoogbegaafd zijn en hierin zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen.

Indien er behoefte is aan diagnostiek wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmethodieken voor het in kaart brengen van iemands ontwikkeling, cognitieve vaardigheden en persoonlijkheid. Voor inzicht in de cognitieve vaardigheden bij zeer hoogbegaafde personen volstaan in veel gevallen niet de standaard tests. Praktijk Dijkstra heeft sinds vorig jaar, naast de standaard tests (zoals de WPPSI-IV, WISC-V en IDS-2), de mogelijkheid om kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud te testen met de KIQT+. Deze test is speciaal ontworpen voor vermoedelijk hoogbegaafde kinderen en houdt onder meer rekening met een andere manier van denken, moeite met het werken onder tijdsdruk en faalangst. Mocht u meer willen weten, neem dan contact met ons op voor meer informatie. U kunt daarvoor een terugbelverzoek doen via de website. Dan nemen wij contact met u op.